Bernikle przyspieszają przelot przez zmianę klimatu
23 lipca 2018, 07:00Rosnące temperatury i zazielenienie wskazujące na wcześniejszą wiosnę powodują, że bernikle białolice (Branta leucopsis) przyspieszają swój przelot z zimowisk na wybrzeżach Morza Północnego i omijając postój w Bałtyku i Morzu Barentsa, lecą od razu do rosyjskiej Arktyki. Samice są przez to wyczerpane i po zakończeniu podróży nie od razu składają jaja. Dzieje się tak na niekorzyść piskląt, które wykluwają się zbyt późno, by skorzystać z obfitości pożywienia.
Odchudzanie mikrosferami
3 kwietnia 2019, 10:46Embolizacja bariatryczna to nowa minimalnie inwazyjna procedura, za pomocą której przynajmniej przez rok można skutecznie zmniejszyć wagę i apetyt. Do naczyń zaopatrujących żołądek w krew wprowadza się za pomocą cewnika mikrosfery. Zablokowanie przepływu krwi wystarczy, by zahamować produkcję hormonów stymulujących głód, nie powoduje jednak uszkodzenia tkanek.
To pierwsze takie zdjęcia. Udało się sfotografować grupę najrzadszych goryli z młodymi
9 lipca 2020, 17:35Wildlife Conservation Society (WCS) opublikowało pierwsze znane zdjęcia z aparatu pułapkowego, na których uwieczniono grupę goryli Cross River (Gorilla gorilla diehli) z kilkorgiem niemowląt w różnym wieku. G. g. dehli są najbardziej zagrożonym podgatunkiem goryla. Ok. 300 osobników występuje w izolowanym regionie przy granicy nigeryjsko-kameruńskiej. Fotografie, o których mowa, wykonano w górach Mbe w Nigerii.
Muzeum Porcelany w Wałbrzychu: nowy eksponat na wystawie poświęconej wyrobom toaletowym
5 sierpnia 2021, 13:17Jakiś czas temu Muzeum Porcelany w Wałbrzychu wzbogaciło się o nowy zabytek - toaletę wyprodukowaną w latach 1890-1905 przez nieistniejącą już brytyjską manufakturę porcelany Johnson Brothers ze Stoke-on-Trent. Eksponat odnaleziono na strychu pałacu w Szymanowie. Był potłuczony na 11 fragmentów i silnie zabrudzony. Konserwacji podjęła się kustoszka Działu Ceramiki Jadwiga Kornecka-Cebula.
Na jakie zadaszenie się zdecydować?
5 października 2022, 11:20Kiedyś tarasy, które były budowane przed domami miały jedynie konstrukcyjny podest i nic więcej. Obecnie buduje się tarasy zadaszone. Dzięki temu rozwiązaniu możemy sobie przedłużyć sezon ogrodowy, co jest nam na pewno na rękę. Nie da się ukryć, że w ogrodzie chętnie spędzamy czas, ale musi być nam przyjemnie, a nie zimno z każdej strony. Na jakie zadaszenie postawić? Na co powinniśmy zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji?
Jak wybrać idealne buty w sklepie online - poradnik zakupowy
5 września 2023, 08:07Zakupy przez Internet stały się nieodłączną częścią naszego życia. Korzystając z wygody i dostępności sklepów online, możemy nabywać produkty z całego świata, w tym również obuwie. Wybór odpowiednich butów przez Internet może jednak wydawać się trudnym zadaniem, ponieważ nie mamy możliwości przymierzenia ich przed zakupem. Jak wybrać idealne buty online? Sprawdź nasz poradnik zakupowy!
Zidentyfikowano geny wpływające na jakość kawy
7 lutego 2007, 14:35Chcąc zachować dochody, wytwórcy kawy pracują nad ulepszeniem swojego produktu. Aby to zrobić, trzeba jednak pogłębić wiedzę o biologii gatunku: kwitnieniu, dojrzewaniu owoców itp. To one wpływają bowiem na cechy ziaren.
Google i Wikipedia niemile widziane
15 stycznia 2008, 12:02Profesor Tara Brabazon z University of Brighton, prowadząca zajęcia nt. mediów, zaleciła swoim studentom, by nie korzystali z Google’a i Wikipedii. Pani Brabazon jest autorką kilku książek i licznych publikacji na temat nowoczesnych mediów, systemów edukacyjnych i kultury popularnej. Zdobywała też państwowe nagrody za jakość edukacji, w przeszłości została uznana za najlepszą australijską dziennikarkę roku.
Nie ma to jak Honda po Armanim
22 września 2008, 09:45Konsument z większą wiedzą na temat pewnego rodzaju produktów bardziej je ceni, gdy przed spotem, w którym się one pojawiają, obejrzy reklamę kojarzoną z bogactwem (Journal of Consumer Research).
Organiczne nie znaczy zdrowsze
30 lipca 2009, 11:39Naukowcy z Londyńskiej Szkoły Higieny i MedyPDFcyny Tropikalnej opublikowali wyniki badań pod tytułem: Porównanie składników odżywczych i innych substancji w żywności organicznej i produkowanej metodami konwencjonalnymi: przegląd literatury. Wzięli pod uwagę dane ze 162 artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 styczniem 1958 a 29 lutego 2008 roku.